Słodkie wypieki z Karolewa walczą o Złotą Patelnię [GALERIA]

2021-05-03 12:00:00(ost. akt: 2021-05-03 15:54:02)
Uczennice z Karolewa przygotowały prawdziwy "kosz obfitości"

Uczennice z Karolewa przygotowały prawdziwy "kosz obfitości"

Autor zdjęcia: Wojciech Caruk

Ogólnopolski Międzyszkolny Konkurs Kulinarny "Smaki wsi" ściągał przez osiem lat do Karolewa młodych adeptów kulinarnej sztuki z całej Polski. Niestety w 2020 roku z powodu epidemii został odwołany. W tym roku organizatorzy się nie poddali.
Festiwal wiejskich smaków już na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie. Zdaniem wielu osób stał się też jego wizytówką. Do tej pory odbyło się osiem edycji. Niestety w 2020 roku plany pokrzyżowała epidemia koronawirusa. Teraz organizatorzy ponownie podjęli wyzwanie. - W związku z panującą sytuacją pandemiczną zaproponowaliśmy, aby tegoroczna IX edycja Ogólnopolskiego Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego „Smaki wsi” odbyła się w wersji online - mówi Halina Szeląg, koordynatorka konkursu.

W 2019 roku w konkursie "na żywo" brało udział 18 drużyn z całej Polski. Teraz do wersji "zdalnej" zgłosiło się ich aż 26. Jak w praktyce wygląda tegoroczna rywalizacja? - Do 10 maja każda drużyna ma przysłać zdjęcie potrawy. Konkurs będzie przebiegał w II etapach. Pierwszy to głosowanie w każdej szkole - uczniowie wybiorą trzy najlepsze ich zdaniem potrawy. Zasadą jest, że nie można głosować na potrawę, którą przygotowała drużyna z rodzimej szkoły. Każda szkoła przeprowadza u siebie głosowanie online ustalając, która potrawa zajmie I, II, III miejsce. Za I miejsce przyporządkowanych będzie 15 punktów, za II -10 punktów, za III - 5 punktów. Drugi etap to praca Jury, gdzie ocenie będzie poddana receptura potrawy i zdjęcie. W efekcie Jury biorąc pod uwagę wyniki I etapu i II etapu wyłoni zwycięzców - informuje Halina Szeląg.

W skład komisji wchodzą kulinarne autorytety: Aleksandra Juszkiewicz - zwyciężczyni programu Master Chef Polska 2020, Grzegorz Ciosek - nauczyciel szkoleniowiec w branży gastronomicznej, Dariusz Baryga - szef kuchni w Tawernie DeZeTa w Wilkasach oraz Ireneusz Koniuszek - szef kuchni z Hotelu Zamek w Rynie.

Fot. Wojciech Caruk

Tematem tegorocznego konkursu są "Staropolskie słodkie wypieki na polskim stole". Szkołę z Karolewa reprezentują dwie uczennice klasy trzeciej PT technik żywienia i usług gastronomicznych - Nikola Markowska oraz Klaudia Paliwoda. - Bardzo lubię gotować. To moja pasja, która pozwala mi na eksperymentowanie z różnymi smakami - mówi Nikola Markowska. Dziewczyny postawiły na dania, na których widok niejednemu łasuchowi pocieknie ślinka. - Postanowiłyśmy wspólnie przygotować tartaletkę z kremem śmietankowym i galaretką z truskawkami, roladę biszkoptową z kremem z kwaśnej śmietany oraz makowiec. Postawiłyśmy w przepisach na nasze naturalne produkty. Truskawki pochodzą z ubiegłorocznych zbiorów - opowiada przyszła kucharka, która kulinarną przyszłość chce połączyć również z cukiernictwem. Całość umieszczona została w tzw. "koszu obfitości" wykonanym z ciasta drożdżowego.

Jak Jury oceni wytwory karolewskich uczennic i pozostałych drużyn? Wyniki poznamy 24 maja. Zwycięzca otrzyma Złotą, zdobywcy drugiego miejsca Srebrną a trzeciego Brązową Patelnię.

Wojciech Caruk




2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5