Cukierkowe palmy wielkanocne w "Czerwonym Tulipanie"

2019-04-17 16:39:15(ost. akt: 2019-04-17 16:59:26)

Autor zdjęcia: Irena Jóźwik

Palma wielkanocna – współcześnie jest postrzegana jako element tradycji i dekoracji. Musi być kolorowa jak wiosna i własnoręcznie zrobiona. Dlatego w czwartkowy „Twórczy Zaułek” 11 kwietnia poświęciliśmy czas na zrobienie własnej palmy.
Mnóstwo krepiny, bibuły oraz zielonych gałązek znalazło się na naszym stole. Każdy według swojego upodobania zwijał kwiaty, by móc nimi ozdobić zielone gałązki. W Polsce tradycyjne palmy wielkanocne były zróżnicowane w zależności od regionu. Nasze zrobione w PDK, są szaleńczo bogate w kwiaty i bajecznie kolorowe.

Jedną z technik robienia kwiatków z krepiny jest metoda cukierkowa. Sprawiała ona trochę kłopotu, gdyż nasze palce są przyzwyczajone raczej do odwijania cukierków, niż do ich zawijania. Jest to metoda, której trzeba się nauczyć. Rdzeniem naszej palmy był prosty patyk, przystrojony gałązkami bukszpanu, żywotnika i kwiatów. Całość przewiązaliśmy sznurkiem, dodaliśmy wstążki i tasiemki dla ozdoby. Dolna część palmy została owinięta bibułą. Nasze palmy wyszły pięknie.

Anna Rutkowska


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5