Dzień Chleba w Karolewie
2017-11-02 14:03:14(ost. akt: 2017-11-02 14:23:35)
Niewiele szkół może pochwalić się takim świętem, jakie miało miejsce 27 października 2017 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie.
Od kilku lat kultywujemy bowiem Dzień Chleba. Nauczyciele przedmiotów zawodowych żywieniowych cyklicznie organizują taką uroczystość podkreślając honorowe miejsce chleba w przestrzeni wiejskiego domu.
Tym razem Dzień Chleba połączony był z międzyklasowym konkursem na domowy chleb okraszony wszelakimi wyrobami i specjałami. Smakowanie chleba oraz delektowanie się jego zapachem było już ucztą samą w sobie, ale eksplozją smaków okazały się domowe powidła, dżemy, smalce, masła smakowe, pasty, miody, marynaty, wyroby wędliniarskie. Zachwytom nie było końca, a komisja, składająca się z przedstawicieli pracowników administracji oraz dyrekcji szkoły, której zadaniem była ocena przygotowanych przez poszczególne klasy ekspozycji, miała twardy orzech do zgryzienia. Uczniowie, nauczyciele i pracownicy zgodnie orzekli, że jest to najbardziej smakowity i pachnący konkurs szkolny, a zwycięskie klasy z dumą podkreślali wyjątkowość smaku domowego chleba. Najsmakowitsze stoiska przygotowali: klasa IV a Technikum Mechanizacji Rolnictwa, klasa IV a Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, klasa III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz klasa III Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych.
Gratulujemy serdecznie zwycięzcom, organizatorom i uczestnikom spotkania wokół szkolnego stołu. Dzień Chleba to już tradycja naszej szkoły, która pozwala na wspólne odkrywanie przekazywanych z pokolenia na pokolenie smaków naszego regionu.
Tym razem Dzień Chleba połączony był z międzyklasowym konkursem na domowy chleb okraszony wszelakimi wyrobami i specjałami. Smakowanie chleba oraz delektowanie się jego zapachem było już ucztą samą w sobie, ale eksplozją smaków okazały się domowe powidła, dżemy, smalce, masła smakowe, pasty, miody, marynaty, wyroby wędliniarskie. Zachwytom nie było końca, a komisja, składająca się z przedstawicieli pracowników administracji oraz dyrekcji szkoły, której zadaniem była ocena przygotowanych przez poszczególne klasy ekspozycji, miała twardy orzech do zgryzienia. Uczniowie, nauczyciele i pracownicy zgodnie orzekli, że jest to najbardziej smakowity i pachnący konkurs szkolny, a zwycięskie klasy z dumą podkreślali wyjątkowość smaku domowego chleba. Najsmakowitsze stoiska przygotowali: klasa IV a Technikum Mechanizacji Rolnictwa, klasa IV a Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, klasa III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz klasa III Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych.
Gratulujemy serdecznie zwycięzcom, organizatorom i uczestnikom spotkania wokół szkolnego stołu. Dzień Chleba to już tradycja naszej szkoły, która pozwala na wspólne odkrywanie przekazywanych z pokolenia na pokolenie smaków naszego regionu.
Lucyna Olszewska, Janina Fąderska
Fot. Klaudia Czeczeniuk
Fot. Klaudia Czeczeniuk
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: karolewo12
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez