Czas na grzybobranie!

2016-08-26 19:34:05(ost. akt: 2016-08-26 17:39:42)

Autor zdjęcia: www.pixabay.com

W tym roku, już wczesnym latem na facebookowych profilach zaroiło się od okazałych leśnych zbiorów. Szlachetne prawdziwki, czerwone łepki, koźlaki, kanie, a nawet typowo jesienne podgrzybki wysypywały się z koszyków grzybiarzy.
Schyłek lata i początek jesieni to czas, kiedy na łowy ruszają amatorzy grzybobrań. Mazurskie lasy obfitują nie tylko w piękne widoki, ale też w przeróżne rodzaje grzybów. Niestety mimo, iż niemal każde z nich potrafią zachwycić swoją urodą, nie każde nadają się do spożycia. Co roku słyszy się o śmiertelnych przypadkach zatruć grzybami. W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, lepiej czasami zostawić niepewne znalezisko w lesie, niż przypłacić swoją pomyłkę zdrowiem, a nawet życiem. Przed zbliżającym się sezonem grzybowym warto zapoznać się z poradnikiem grzybiarza stworzonym przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Warszawie.

PORADNIK GRZYBIARZA
• Zbieraj tylko grzyby znane, co do których nie masz wątpliwości.
• Najbezpieczniej zbierać wyłącznie grzyby rurkowe (pod kapeluszem mają ułożone obok siebie rureczki, przypominające gąbkę), ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
• Nie oceniaj grzybów sobie nieznanych na podstawie smaku – wiele grzybów trujących ma smak łagodny, np. śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy.
• Nie zbieraj grzybów bardzo młodych, gdyż łatwo wówczas o pomyłkę w rozpoznaniu gatunku.
• Nie zbieraj grzybów starych i przejrzałych, nasączonych wodą czy zapleśniałych, ponieważ nawet jadalne, mogą spowodować zatrucie.
• Nie zbieraj grzybów będących pod ochroną, nawet jeśli są jadalne (Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów Dz.U. 2014 poz. 1408).
• Nie zbieraj grzybów rosnących w pobliżu miejsc składowania odpadów, rosnących przy drogach o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby łatwo wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
• Grzyby wykręcaj z podłoża w całości, gdyż jest to niezbędne do prawidłowej oceny gatunku, np. u muchomora zielonawego (sromotnikowego) trzon posiada u podstawy wyraźną bulwę, która jest osłonięta wysoką, odstającą błoniastą białą pochwą).
• Miejsce po wyrwaniu grzyba przykryj ściółką. Zapobiega to wysychaniu odkrytej grzybni.
• Grzyby zbieraj wyłącznie do łubianek lub przewiewnych koszyków, a nie do plastikowych wiader i toreb foliowych, w których łatwo się kruszą, łamią oraz ulegają zaparzeniu i zepsuciu.
• Nie niszcz żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w środowisku leśnym, m.in. są pokarmem dla zwierząt.
• Po powrocie z grzybobrania posegreguj grzyby gatunkami i wyrzuć te, co do których nie masz pewności. Następnie oczyść grzyby i jak najszybciej poddaj je obróbce termicznej.
• Ponieważ grzyby szybko się psują, spożywaj je bezpośrednio po przyrządzeniu i nie przechowuj zbyt długo.

Zachęcamy do dzielenia się z nami swoimi zbiorami i radami dotyczącymi bezpiecznego grzybobrania.


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5