Świąteczna galareta z jajkiem

2016-03-20 12:00:00(ost. akt: 2016-03-20 17:59:37)
Galareta drobiowa z jajkiem

Galareta drobiowa z jajkiem

Autor zdjęcia: Joanna Karzyńska

Jajko to jeden z najważniejszych wielkanocnych symboli.
Składniki:
3 udka z kurczaka,
1 puszka groszku,
2 marchewki,
sól,
pieprz,
przyprawa uniwersalna-do smaku,
opakowanie żelatyny na 2,5 l wody,
2 jajka,

Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka myjemy, dzielimy na porcje. Zalewamy zimną wodą dodajemy pokrojoną marchewkę, sól, pieprz, kostkę rosołową i gotujemy. Po ugotowaniu mięso wyciągamy (najlepiej na durszlak) i ściągamy skórkę z mięsa. Wywar przecedzamy i robimy zalewę postępując zgodnie z opisem na opakowaniu żelatyny. Odstawiamy miksturę w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Gotujemy jajka na twardo. Na dno przygotowanych salaterek lub pojemniczków do galaretki układamy pokrojoną w kostkę marchewkę i jajka i groszek. Na to wykładamy pokrojone w mniejsze kawałki udka. Całość zalewamy rosołem i odstawiamy w zimne miejsce do ostygnięcia.

Smacznego!

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
 Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5